Jesień, kolorowe liście, ulewne i mgliste poranki... Z czym jeszcze kojarzy nam się ta pora roku? Z rozgrzewającymi potrawami i oczywiście z dynią! Któż z nas nie zna smaku dyniowej zupy i innych przysmaków z wykorzystaniem tego jakże jesiennego warzywa?
JA
A przynajmniej nie znałam do tej pory. W moim domu rodzinnym nie jadło się dyni. Nie wycinałam lampionów na halloween.
Ostatnio trafiłam w sklepie na dynię piżmową. Kształtem nie przypomina tej do wycinania. Wygląda jak wielka, pomarańczowa gruszka. Cóż, trzeba mieć w życiu jakieś wyzwania. Wzięłam, zapłaciłam i postawiłam na kreatywność. Dziś przedstawiam Wam mój sposób na dynię piżmową. Zdrowy, jesienny posiłek, który możecie zjeść samodzielnie, lub jako dodatek do mięsa.
Składniki:
- dynia
- por
- ziemniaki
- marchew
- brokuły
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka
Wszystkie warzywa kroimy, zasypujemy przyprawami i wkładamy do naczynia żaroodpornego z przykryciem. Można wysmarować je oliwą. Ja tego nie zrobiłam i też było ok. Pieczemy około 60 minut w 190 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Co o tym myślisz? Daj znać w komentarzu! Każdy jest dla mnie bardzo ważny.