O mnie

środa, 28 czerwca 2017

Orkiszowo- owsiane naleśniki z szynką, serem i oregano. Przepis.



Orkiszowo- owsiane naleśniki z szynką, serem i oregano. Przepis.


Dzisiejszą propozycję kieruję do tych, którzy świadomie unikają mąki pszennej, lub chcą wprowadzić nowe smaki do swojej kuchni i zastąpić tradycyjne naleśniki nieco zdrowszą wersją. Gwarantuję, że po takim posiłku możecie być spokojni o poziom cukru we krwi. Przez dłuższy czas z pewnością nie zajrzycie do lodówki.

Składniki:
30g płatków owsianych
30g płatków orkiszowych
2 jajka
100 ml mleka
szczypta soli

Płatki zmieliłam na mąkę. Dodałam jajka, mleko, sól i przez chwilę potraktowałam mikserem, aby składniki się połączyły. Jeśli Wasze ciasto wyjdzie zbyt gęste lub zbyt rzadkie, możecie delikatnie skorygować konsystencję przez dodanie odrobiny mąki bądź mleka. Następnie "smażyłam" na rozgrzanej patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, do zarumienienia obu stron. Naleśniki mogą początkowo wydać się Wam dość twarde i kruche, jednak gdy poleżą przez chwilę jeden na drugim, staną się elastyczne i mięciutkie. Jako nadzienie użyłam pokrojonej w kosteczkę szynki, sera oraz szczypty oregano. Zawinęłam w trójkąty i jeszcze przez chwilę podgrzałam na patelni. 

Smacznego! 


Orkiszowo- owsiane naleśniki z szynką, serem i oregano. Przepis.

Orkiszowo- owsiane naleśniki z szynką, serem i oregano. Przepis.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Co o tym myślisz? Daj znać w komentarzu! Każdy jest dla mnie bardzo ważny.