O mnie

środa, 21 stycznia 2015

Jak przygotować kawę w kawiarce?


jak przygotować kawę w kawiarce

Pisałam ostatnio o pozytywnym wpływie kawy na nasz organizm. Było o antyoksydantach, przyspieszeniu metabolizmu. Wiemy już, że tak dotychczas demonizowana kawa nie musi wcale być uznawana za zagrożenie dla zdrowia, a pita z umiarem i odpowiednio przygotowana, może przynieść wiele korzyści. 
No właśnie, umiejętnie przygotowana...



Przyznajcie się, kto pije tzw. "zalewajkę" czy "kawę sypaną"? Ja się przyznaję. Z lenistwa zdarza mi się po prostu wsypać zmielone ziarna do kubka, zalać je wrzątkiem i tak bezceremonialnie wyżłopać. Dziś chciałabym poruszyć temat tej prawdziwej kawy, której zapach podczas przygotowywania rozchodzi się po całym mieszkaniu, która rzeczywiście oprócz porannego kopa niesie ze sobą szereg pozytywnych właściwości.

Jeśli macie ekspres ciśnieniowy- szczerze zazdroszczę. Możecie cieszyć się na co dzień aromatem kawy jak z kawiarni. Ta metoda jej przygotowania uchodzi za najzdrowszą, ponieważ parzenie odbywa się szybko pod dużym ciśnieniem- dzięki temu do napoju przedostaje się mniej tych szkodliwych substancji, a zachowujemy maksymalną ilość antyoksydantów. 

Ekspres to jedna z kilku rzeczy na mojej liście "do kupienia w przyszłości". Póki co korzystam z kawiarki, inaczej zwanej kafetiera lub mokka. Dzisiaj przybliżę Wam, jak z niej korzystać. Czynności są banalnie proste, jednak w pierwszym kontakcie można mieć pewne wątpliwości, co do sposobu jej użycia. Zaczynamy:
  1. Do dolnego zbiorniczka nalewam zimną wodę, tak by nie przykryć zaworu na ściance.
  2. Do sitka wsypuję kawę. Ważne, aby nie była zbyt drobno zmielona. Nie ubijam jej, ale wygładzam delikatnie powierzchnię. Sitko musi być w całości zapełnione, bez względu na to ile kaw chcecie przygotować. Jeśli robicie ją zazwyczaj tylko dla siebie, wybierzcie mniejszą kawiarkę. 
  3. Sitko nakładam na dolny zbiorniczek.
  4. Zakręcam kawiarkę, ustawiam na kuchence i czekam, nie odchodząc za daleko. Kawa pod ciśnieniem znajdzie się w górnej części urządzenia, a po usłyszeniu pierwszego "chlupnięcia" trzeba ją od razu zestawić z kuchenki (nie wystarczy jedynie wyłączyć gazu, nie dopuszczamy aby kawa się zagotowała). Przelewam do ulubionego, porannego kubka i gotowe!
Od razu po użyciu wstawiam kawiarkę pod zimną wodę, aby ostygła, rozkręcam wszystkie elementy (także uszczelkę i sitko), płuczę. Nie używam żadnych detergentów. W kontakcie z chemią, która dostanie się w najdrobniejsze zakamarki, takie urządzenie będzie już praktycznie do wyrzucenia. 


jak przygotować kawę w kawiarce


Takie parzenie kawy może stać się prawdziwym, porannym rytuałem. A czy Wy pijecie kawę? Może macie swoje sposoby na jej przygotowanie? Napiszcie koniecznie w komentarzu.

1 komentarz:

  1. Staram się unikać kawy, bo pije ją z mlekiem i ogromną ilośią cukru, inaczej mi nie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Co o tym myślisz? Daj znać w komentarzu! Każdy jest dla mnie bardzo ważny.